Haku saarnoista:
 
Etusivu
Puhujat
Saarna.net
Seurakunnat
Saarna.net Info
Heräjä sinä, joka nukut (14.02.)
Käy lukemassa artikkeleista käyttäjämme lähettämä suomeksi käännetty vanha Charles Wesleyn saarna:

Heräjä sinä joka nukut
Ilon ja siunauksen vuotta 2012 (03.01.)
Siunattua joulua! (20.12.)
Lomakausi on ohi... (02.08.)
Muistathan myös...
Linkkejä
Haluatko auttaa Saarna.nettiä?
Lähetä saarnasi saarna.nettiin!
Suosituimmat saarnat
Tilastotietoja

Palautelomake
 

Heräjä sinä, joka nukut (14.02.2012 14:46)
Charles Wesleyn saarna, pidetty 4.4.1742 oxfordin yliopistossa. Kääntänyt Mikko Kuittinen.

Heräjä sinä,joka makaat ja nouse kuolleista, niin Kristus sinua valaisee EF 5:14

Kun nyt käyn tutkiskelemaan näitä saarnoja, niin aion Jumalan avulla ensiksikin kuvailla makaavia, joille nämä sanat puhutaan; toiseksi teroittaa varoitusta: 'heräjä sinä, joka makaat ja nouse kuolleista' sekä Kolmanneksi selittää niille annettua lupausta, jotka nousevat: 'Kristus sinua valaisee'.

I

1. Ja ensiksi makaavaisia, joista tässä puhutaan unella tarkoitetaan ihmisen luonnollista tilaa; syvää sielun-unta, johon Aatamin synti on vaivuttanut kaikki, jotka ovat hänen kupeistansa lähteneet; suruttomuutta, kankeutta, velttoutta, tunteettomuutta oikeasta tilastansa, johon jokainen ihminen joutuu maailmassa, ja jossa hän yhä edelleenkin on, kunnes Jumalan ääni hänet herättää.

2.Mutta 'ne, jotka makaavat, ne yöllä makaavat' 1 TESS 5:7. Luonnollinen tila on äärettömän pimeyden tila, jossa pimeys peittää maan ja synkeys kansan' JES 60:2. Olkoonpa heräämättömällä vaivaisella syntisellä kuinka paljon tahansa tietoa muista asioista, niin ei hän kuitenkaan tunne ensinkään itseänsä, siinä suhteessa ei hän ensinkään 'vielä mitään tiedä, kuin hänen tulis tietää' 1KOR 8:2 Hän ei tiedä, että hän on langennut henki, jonka ainoana huolena tässä maailmassa tulisi olla nouseminen lankeemuksestansa, voittaaksensa jälleen sen Jumalan kuvan johon hänet luotiin. Hän ei käsitä ollenkaan tarpeelliseksi sitä ainoata tarpeellista, nimittäin sisällistä kaikki käsittävää muutosta, 'syntymistä ylhäältä', jota kuvailee kaste, joka on alku siihen täydelliseen uudistukseen, hengen, sielun ja ruumiin pyhitykseen, 'jota paitsi ei kukaan saa nähdä Herraa' HEBR 12:14.

3. Ollen täynnä sairautta, luuloittelee hän kuitenkin olewansa ihan terve; lujasti kiedottuna kahleisiin ja pauloihin, uneksii hän olevansa onnellinen ja vapaudessaan. Hän sanoo 'rauha, rauha!' vaikka perkele 'väkevästi haarniskoittuna' pitää hänen sieluansa täydellisesti vallassansa. Hän makaa yhä ja lepää, vaikka helvetti alhaalla kuohuu kohdataksensa häntä; vaikka kuoppa, josta ei kukaan palaja, on avannut kitansa nielläkseen hhänet, tuli on sytytetty hänen ympärillänsä eikä hän kuitenkaan sitä tiedä, niin, se polttaa häntä, mutta hän ei laske sitä sydämellensä.

4. Sellaisella, joka makaa, ymmärrämme siis (ja suokoon Jumala, että aina ymmärtäisimme sen!) syntistä, joka elää rauhassa synneissänsä, tyytyväisenä jäämään tilaansa, elämään ja kuolemaan ilman Jumalan kaltaisuutta, sellaista, joka on tietämätön sekä sairaudestansa että sen ainoasta lääkityksestä; sellaista, joka ei koskaan antanut varoittaa eikä koskaan ottanut vaaria Jumalan varoittawasta äänestä, joka varoittaa 'välttämään tulevaista vihaa' MAT 3:7; sellaista, joka ei ole koskaan huomannut olevansa helvetin tulen hädässä taikka sielunsa pohjasta huutanut: 'mitä minun pitää tekemän, että minä autuaaksi tulisin?' AP.TEK 16:30

5. Jos tämä makaaminen ei ole ulkonaisesti rikollista, niin on hänen unensa tavallisesti syvintä lajia: Hänellä on joko laodikealaista mielialaa, 'ei kylmä eikä palava', vaan hiljainen, ymmärtäväinen, vihastumaton, hyväsydäminen isiensä uskon tunnustaja, taikka hän on kiivas ja puhdasoppinen ja elää kaikkein ahkerimmin eriseuran jälkeen fariseuksena' APT 26:5, se on sellainen joka raamatun oman selityksen mukaan 'tekee itsensä vanhurskaaksi', sellainen 'joka pyytää omaa vanhurskauttansa vahvistaa', perustukseksi lapseudellensa Jumalan tykönä.

6.se on se jotka 'heissä on jumalisuuden ulkokuori mutta he kieltävät sen voiman' 2TIM 3:5, niin, luultavasti pilkkaakin sitä, missä ikinä sitä tavataan, liiottelemisena ja petoksena. Kuitenkin kiittää tuo onneton itsensä pettäjä Jumalaa, 'etten minä ole niin kuin muut ihmiset, riistäjät, väärämieliset, huorintekijät, enkä myöskään niin kuin tuo publikaani, minä paastoan kahdesti viikossa; minä annan kymmenykset kaikista tuloistani.', Hän käyttää kaikkia armovälikappaleita, käy säännöllisesti kirkossa, hän ei tee kenellekkään vääryyttä sekä tekee niin paljon hyvää kuin voi 'sen vanhurskauden jälkeen, joka laista on'. On hän nuhteeton kansalainen, jumalisuudesta häneltä ei puutu kuin voima, uskosta ei puutu kuin henki, kristillisyydestä ei muuta kuin totuus ja elämä.

7. Mutta ettekö tiedä, että kuinka korkeassa arvossa pidetty ihmisten kesken sellainen kristitty onkin, niin on hän kuitenkin Jumalan silmien edessä kauhistus ja sen voi voi huudon perillinen, jota Jumalan poika eilen, tänään ja iankaikkisesti huutaa 'kirjanoppineista, fariseuksista ja ulkokullatuista'. Hän on tehnyt 'juoma-astiat ja peso-astiat puhtaaksi ulkopuolelta', mutta sisältä se on täynnä kaikkea riettautta. 'Paha sairaus on vieä hänessä, niin että hänen sisälmyksensä ovat sulaa pahuutta'. Vapahtajamme vertaa häntä valkoiseksi kalkittuun hautaan, joka on ulkoa kaunis mutta kuitenkin sisältä täynnä kuolleitten luita ja kaikkea saastaisuutta. Luut eivät tosin ole enää kuivia, jänteitä ja lihaa on kasvanut niiden päälle, ja iho peittää ne; mutta niissä ei ole henkeä, ei ole elävän Jumalan elävää Henkeä. Ja jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei ole hänen omansa. 'Te olette Kristuksen omat jos, Jumalan Henki asuu teissä', mutta ellei niin ole, Jumala tietää, että olette kuolleita tähän hetkeen asti.

8. Tässä puhutaan toiselnlaista makaavaa. Hän on kuollut, vaikka hän ei sitä itse tiedä. Hän on kuollut pois Jumalasta, 'kuollut ylitsekäymisistä ja synneistä', sillä näin on nimittäin kirjoitettu: 'Sentähden, niinkuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan, ja synnin kautta kuolema, niin kuolema on tullut kaikkien ihmisten osaksi', ei ainoastaan ruumiillinen kuolema, vaan myöskin hengellinen ja iankaikkinen. 'Sinä päivänä, jona sinä syöt (sanoi Jumala Aatamille) pitää sinun kuolemalla kuoltava', ei ainoastaan ruumiillisesti (paitsi että silloin hän tuli kuoleman alaiseksi), vaan myöskin hengellisesti; sinä kadotat sielusi elämän, sinä kuolet pois Jumalasta, tulet erotetuksi hänestä: sinun varsinaisesta elämästäsi ja onnestasi.

9. sillä tavalla irrotettiin ensin meidän sielumme elävä yhteys Jumalan kanssa, niin että me nyt kesken luonnollista elämää olemme hengellisessä kuolemassa. Ja siihen me jäämme, kunnes toinen Aatami tulee elämää antavaksi Hengeksi meille, kunnes Hän herättää kuolleet: ne, jotka ovat kuolleet synneissä, huvituksissa, rikkaudessa ja kunniassa. Mutta ennenkuin kuollut sielu voi elää, kuulee hän 'Jumalan Pojan äänen'; hän on oppinut tuntemaan kadotetun tilansa ja ottaa vastaan kuolemantuomion itsessänsä. Hän tietää olevansa kuollut jo eläessään, kuollut Jumalan ja kaikkien jumalallisten asiain suhteen, eikä hänellä ole enempää voimaa harjoittaa elävän kristityn töitä, kuin kuolleella ruumiilla täyttää elävän ihmisen velvollisuuksia.

10. Ja varmaa on, ettei synnissä kuolleella ole aisteja jotka ' tottumuksesta ovat harjaantuneet erottamaan hyvän pahasta.' HEBR 5:14. 'Hänellä on silmät, mutta eivät näe, hänellä on korvat mutta eivät kuule' MARK 8:18. hän 'ei maista eikä katso, kuinka suloinen on Herra' PSA 34:9 . Hän ei ole 'milloinkaan nähnyt Jumalaa', 'ei kuullut hänen ääntänsä', 'eikä käsitellyt elämän sanaa'. Turhaan on Jeesuksen nimi niinkuin 'vuodatettu balsami, ja hänen vaatteensa on sulaa mirhaa, aloeta ja kassiaa'. sillä sielulla, joka makaa kuolemassa, ei ole mitään käsitystä tämänlaatuisista asioista. Hänen sydämensä on tunnoton eikä ymmärrä mitään tämän kaltaisista asioista.

11. Ja sentähden ei luonnollinen ihminen, koska hänellä ei ole ollenkaan hengellistä mieltä eikä mitään taipumusta hengellisiin asioihin, ei vastaanota mitään niistä asioista, jotka Jumalan Hengen ovat; niin, hän on niin kaukana ottamasta niitä vastaan, että kaikki, mikä on hengellisesti tuomittava, on hänelle vaan hulluutta. Hän ei tyydy olemaan aivan taitamaton hengellisissä asioissa, vaan hän kieltää niiden olemassa olonkin. Ja itse hengellinen tunteminen on hänelle hulluus yli kaiken hulluuden. Hän sanoo 'kuinka tämä voi olla? Kuinka kukaan ihminen voi tietää, että hän on elävä Jumalan edessä? Juuri niinkuin tiedät, että ruumiisi on elävä nyt. Usko on sielun elämä, ja jos sinulla on tämä elämä pysyvänä, itsessäsi, niin et tarvitse mitään muita tuntomerkkejä tullaksesi vakuutetuksi siitä kuin jumalallisen itsetietoisuuden, tuon Jumalan todistuksen, joka on enemmän ja suurempi kuin kymmenentuhatta inhimillistä todistusta.

12. Jos hän nyt todistaa sinun henkesi kanssa, että sinä olet Jumalan lapsi, ei, jospa hän vakuuttaisi sinua, vaivaista heräämätöntä syntistä, vakuutuksensa voimalla, että sinä olet perkeleen lapsi! Oi, jospa, kun minä nyt ennustan, siitä tulisi 'hyminä ja vapistus ja luut rupeavat liikkumaan ja tulisivat jälleen yhteen kukin jäseniinsä!' 'Tule sitten, henki, tule tähän neljästä tuulesta, ja puhalla näiden tapettujen päälle, että jälleen eläviksi tulisivat! HES 37:7, 9. Ja älkää paaduttako teidän sydäntänne, älkää vastustako Pyhää Henkeä, joka juuri nyt on tullut todistamaan teille synnistä, 'koska te ette usko Jumalan ainoan pojan nimeen' JOH 3:18.

II

1.sentähden 'heräjä sinä, joka makaat, ja nouse kuolleista'. Jumala kutsuu sinua nyt minun suullani, ja käskee sinun tuntemaan itsesi, sinä langennut henki, todellisen tilasi ja ainoan huolenpitosi täällä maan päällä. 'miksi makaat? nouse ja rukoile Jumalaasi, että Jumala muistaisi sinua, ettet hukkuisi', JOON 1:6. Raju myrsky raivoaa ympärilläsi ja sinä olet hukkumaisillasi kadotuksen kuiluun, Jumalan tuomioitten syvyyteen. Jos tahdot paeta niitä, niin heittäydy niihin. 'Tuomitse itsesi, niin ei (Herra) sinua tuomitse' 1KOR 11:31.

2. Herää, herää! Nouse tällä hetkellä, ettei sinun täydy juoda Jumalan vihan viinistä, jota hänen vihansa maljaan on kaadettu. ILM 14:10. Nouse ylös ja riipu Herrassa, sinun vanhurskaudessasi, joka on voimallinen vapahtamaan! Nouse tomusta. Anna ainakin Jumalan uhkausten maan järistyksen järkyttää itseäsi. Heräjä ja huudahda vapisevan vanginvartijan kanssa: 'mitä minun pitää tekemän että autuaaksi tulisin?'. äläkä lepää ennenkuin uskot Herraan Jeesukseen Kristukseen, joka on hänen lahjansa, hänen henkensä vaikutuksen kautta.

3. Jos minä puhun jollekin teistä enemmän kuin toiselle, niin on se sinulle, joka et luule tarvitsevasi tätä varoitusta. Minulla on sanoma Jumalalta sinulle. Hänen nimessänsä minä kehoitan sinua 'pakenemaan tulevaista vihaa'. Syntinen sielu, katso kuvaasi tuomitussa Pietarissa, joka makaa sotamiesten keskellä pimeässä vankeudessa, sidottuna kaksilla kahleilla, vartijat oven edessä vartioimassa vankia. Yö on pitkälle kulunut, aamu on koittamassa, jolloin sinut viedään mestattavaksi. Ja tällaisten uhkaavien seikkojen vallitessa nukut sinä syvästi, makaat perkeleen sylissä, perikadon partaalla, iankaikkisen kadotuksen kuilussa!

4. Oi, tulkoon Herran enkeli luoksesi, paistakoon valkeus sinun vankeuteesi! Niin, kohdatkoon sinua kaikkivaltiaan käden sysäys, joka nostattaa sinua sanoilla: 'sonnusta ja kengitä itsesi; pue vaatteet itsellesi päälle ja seuraa minua' APT 12:7-8.

5. Heräjä sinä iankaikkinen henki, maailmallisen onnen unesta! Eikö Jumala ole luonut sinua itseänsä varten? Sen tähden sinä et voi levätä ennenkuin lepäät hänessä. Palaja matkamies! Palaja takaisin arkkiisi. Tämä ei ole sinun kotisi. Älä ajattele rakentaa majoja täällä. Sinä olet vain muukalainen, vieras maan päällä, hetkellinen olento, joka nyt juuri teet matkaa muuttumattomaan iankaikkisuuteen. Kiiruhda. Iankaikkisuus on lähellä. Iankaikkisuus riippuu tästä hetkestä. Joko onnellinen iankaikkisuus tai onneton iankaikkisuus!

6. Missä tilassa on sinun sielusi? Jos Jumala, minun puhuessani, kutsuisi sen pois sinulta, oletko valmis kohtaamaan kuoleman ja tuomion? Voitko seistä hänen edessään, jonka silmät ovat puhtaat, niin ettei hän voi pahaa nähdä? HAB 1:13. Oletko sinä 'tehty soveliaaksi olemaan osallinen siitä perinnöstä, mikä on pyhillä valkeudessa'? KOL 1:12. 'Oletko kilvoitellut hyvän kilvoituksen ja pitänyt uskosi?'. Oletko valinnut ainoan tarpeellisen?Oletko saavuttanut Jumalan kaltaisuuden, nimittäin vanhurskauden ja totisen pyhyyden? oletko riisunut vanhan ihmisesi ja pukenut päällesi uuden? Oletko Kristuksen päällesi pukenut?

7. Onko sinulla öljyä lampussasi? Armoa sydämessäsi? Rakastatko Herraasi Jumalaasi kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi ja kaikesta voimastasi? Onko sinulla sellainen mieli kuin Kristuksella Jeesuksellakin oli? Oletko totisesti kristitty, ja uusi luontokappale? Onko vanha kadonnut ja kaikki uudeksi tullut?

8. Oletko sinä 'osallinen Jumalan luonnosta'? Etkö tiedä että 'Jeesus Kristus on sinussa', jos 'sinä et ole kelvoton'? Tiedätkö sinä että 'sinä pysyt Jumalassa ja Jumala sinussa, siitä Hengestä, jonka hän antaa?' 1JOH 3.24. Etkö tiedä, että 'ruumiisi on Pyhän Hengen temppeli, jonka sait Jumala?' 1KOR 6:19. Onko sinulla todistus itsessäsi? Perintösi pantti? Oletko sinä 'kiinnitetty lupauksen Pyhällä Hengellä lunastuksen päivään asti? Oletko sinä 'saanut Pyhän Hengen'? tai peräydyt pelästyen kysymystä, etkä tiedä, tokko Pyhää Henkeä lieneekään?

9. Jos tämä sinua suututtaa, niin ole varma siitä, että sinä et ole vielä kristitty etkä halua sellaiseksi tullakkaan. Vieläpä rukouksesi tulee sinulle synniksi, ja sinä pilkkaat juhlallisesti Jumalaa juuri tänään rukoilemalla hänen Pyhän Henkensä vaikutusta, koska et uskonut, että sellaista on saatavissakaan.

10. Kuitenkin minun täytyy, Jumalan sanan ja meidän kirkkokuntamme todistuksen perusteella, uudestaan kysyä: Oletko saanut Pyhän Hengen? Ellet ole saanut, et ole vielä kristitty. Sillä kristitty on sellainen, joka on voidelty Pyhällä Hengellä ja voimalla. Sinä et ole vielä tullut osalliseksi puhtaasta ja saastumattomasta uskosta. Tiedätkö sinä, mikä on usko? Että se on osallisuus Jumalan luonnosta, Jumalan elämä ihmisen sielussa: Kristus kuvattuna sydämessä, Kristus sinussa kunnian toivona? onnellisuus ja pyhyys, taivas auenneena maan päällä. Jumalan valtakunta sisällisesti sinussa, ei ruoka eikä juoma eikä mikään ulkonainen asia, vaan vanhurskaus ja ilo ja rauha Pyhässä Hengessä? Iankaikkinen valtakunta tuotuna sinun sieluusi, 'Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi', sanomaton ja kunniallinen ilo.

11. Tiedätkö sinä, että 'Sillä Kristuksessa Jeesuksessa ei auta ympärileikkaus eikä ympärileikkaamattomuus, vaan rakkauden kautta vaikuttava usko'? Uusi luontokappale? Käsitätkö sinä tämän sisällisen muutoksen, tämän hengellisen syntymän, elämän kuolleista, pyhityksen välttämättömyyden? Ja oletko aivan vakuutettu siitä, ettei kukaan ilman sitä saa nähdä Herraa? Pyritkö sinä siihen? Ahkeroitko sinä tehdäksesi 'kutsumisenne ja valitsemisenne lujaksi'? 'pyydätkö päästä ahtaasta portista sisälle'? Onko sinulla totinen huolenpito sielustanne? Ja voitko sanoa sydänten tutkijalle; Herra, sinä tiedät kaikki, sinä tiedät, että minä tahtoisin rakastaa sinua?

12. Sinä toivot tulevasi autuaaksi, mutta mihin perustuu se toivo, mikä sinulla on? Onko se sen vuoksi, ettet ole mitään pahaa tehnyt? Vai senkö takia, ettet sinä ole niinkuin muut ihmiset, vaan olet viisas, oppinut, rehellinen ja siveellisesti hyvä? Ihmiset pitävät sinua arvossa ja sinulla on hyvä maine? Ah, se ei ikinä sinua vie Jumalan luokse. Se on hänen edessään mitättömämpi kuin turhuus. Tunnetko sinä Jeesusta Kristusta, jonka hän on lähettänyt? Onko hän opettanut sinulle, etä 'armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta-se on Jumalan lahja -ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi'? Oletko sinä ottanut vastaan sen totisen sanan, koko sinun toivosi perustuksesi, että 'Jeesus on tullut maailmaan syntisiä vapahtamaan'? Oletko oppinut, mitä merkitsee: 'en minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä parannukseen!' MATT 9:13. 'Minua ei ole lähetetty, vaan ainoastaan kadotettujen lampaiden tykö' MATT 15:24. Oletko sinä (joka tämän kuulee, se ymmärtäköön!) kadotettu, kuollut, jo tuomittu. Tiedätkö, mikä sinun ansiosi on? Tunnetko puutteesi? Oletko Hengessä köyhä? Oletko sinä murheellinen Jumalan edessä etkä anna itseäsi lohduttaa? Onko tuhlaajapoika malttanut mielensä ja onko hän tyytyväinen, vaikka ne pitävät häntä mielettömänä, jotka vielä elättävät itseänsä sillä ravalla jonka hän on hyljännyt? Haluatko sinä elää jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa? Ja kärsitkö vainoa sen tähden? Puhuvatko ihmiset kaikenlaista pahaa sinusta valehdellen ihmisen Pojan tähden?

13. Oi, jospa näissä kaikissa kysymyksissä kuulisitte sen äänen, joka kuolleista herättää, ja tuntisitte sen sanan vasaran, joka kalliot murtaa! 'tänä päivänä, kun kuulette hänen äänensä, niin älkää paaduttako sydäntänne'. Heräjä nyt, sinä joka makaat hengellisessä kuolemassa, ettet nukkuisi iankaikkiseen kuolemaan. Tunne kadotettu tilasi ja nouse kuolleista: seuraa sinä Jeesusta ja anna kuolleitten haudata kuolleitansa. Anna auttaa itseäsi tästä pahasta sukukunnasta. APT 2:40. Pakene heidän seastansa ja eroita itsesi, sanoo Herra; ja älä saastaiseen rupea, niin minä korjaan sinua. 2KOR 6:17. Kristus Jeesus sinua valaisee.

III

1. Tätä lupausta nyt viimeinkin ryhdyn selittämään. Ja kuinka lohdullista onkaan, että, kuka ikinä oletkin, joka kuulet hänen kutsumisensa, sinun ei tarvitse etsiä hänen kasvoja turhaan! Jos sinä juuri nyt heräät ja nouset kuolleista, niin on hän sitoutunut antamaan sinulle valkeutta! Herra antaa sinulle armon ja kunnian: valon hänen armostansa täällä, ja valon hänen kunniastansa, kun sinä saavutat katoamattoman kruunun. Niin valkeus koittaa sinulle pimeydessä, ja sinun pilkkopimeäsi on oleva niinkuin keskipäivä. JES 58:10. Jumala, joka sanoi: 'Loistakoon valkeus pimeydestä', on se, joka loisti sydämiimme, että Jumalan kirkkauden tunteminen, sen kirkkauden, joka loistaa Kristuksen kasvoissa, levittäisi valoansa. 2KOR 4:6 . Mutta teille, jotka minun nimeäni pelkäätte, on koittava vanhurskauden aurinko ja parantuminen sen siipien alla. MAL 4:2. Nouse, ole kirkas, sillä sinun valkeutesi tulee, ja Herran kunnia koittaa sinun ylitsesi. Sillä Kristus ilmoittaa itsensä sinussa, ja hän on totinen valkeus.

2. Jumala on valkeus ja hän tahtoo antaa itsensä jokaiselle herätetylle syntiselle, joka odottaa häntä; ja sinä olet silloin oleva elävän Jumalan temppeli ja ' Kristuksen asua uskon kautta teidän sydämissänne, niin että te, rakkauteen juurtuneina ja perustuneina, voisitte kaikkien pyhien kanssa käsittää, mikä leveys ja pituus ja korkeus ja syvyys on,ja oppia tuntemaan Kristuksen rakkauden, joka on kaikkea tietoa ylempänä; että tulisitte täyteen Jumalan kaikkea täyteyttä. EFE 3:17-19.

3. Te näette teidän kutsumisenne, veljet. Me olemme kutsutut olemaan 'Jumalan asuntona Hengen kautta', siten että hänen henkensä asuu meissä, olemaan pyhinä täällä ja osallisena pyhien perimisen osallisuudesta valkeudessa. Niin verrattoman suuret ovat ne lupaukset, jotka meille ovat annetut, niin, todella annetut meille, jotka uskomme! Sillä uskon kautta saamme 'ei tämän maailman henkeä, vaan sen Hengen joka on Jumalasta', kaikkien lupausten summan, 'että me tietäisimme, mitä meille on annettu Jumalalta'.

4. Kristuksen Henki on se suuri Jumalan lahja, jonka hän on eri aikoina monella eri tavalla luvannut ihmiselle, ja täysin määrin lahjoittanut, sitten kun Kristus tuli kirkastetuksi. Nämä lupaukset, jotka annettiin muinoin isille, on hän tällä tavoin toteuttanut: 'Henkeni minä annan teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun käskyjeni mukaan, noudatatte minun oikeuksiani ja pidätte ne.' HES 36:27. 'Sillä minä vuodatan vedet janoavaisen päälle ja virrat kuivan maan päälle. Minä vuodatan Henkeni sinun siemenesi päälle ja siunaukseni sinun vesojesi päälle. JES 44:3.

5. Te voitte tulla näiden asioiden eläviksi todistajiksi: syntien anteeksisaamisen ja Pyhän Hengen lahjan. 'Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo' MARK 9:23. 'Kuka teistä pelkää Herraa ja kuulee hänen palvelijansa ääntä? Joka vaeltaa pimeydessä ja valoa vailla, se luottakoon Herran nimeen ja turvautukoon Jumalaansa.' JES 50:10. Minä kysyn sinulta Jeesuksen nimessä: uskotko sinä, ettei hänen kätensä ole liian lyhyt auttamaan? Että hän on vieläkin voimallinen vapahtamaan? Että hän on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti? Että hänellä on nyt valta maan päällä antaa synnit anteeksi? 'ole turvallisella mielellä; sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi' MATT 9:2. Jumala on Kristuksen tähden antanut sinulle anteeksi. Ota se vastaan, 'ei niinkuin ihmisten sanana, vaan, niinkuin se totisesti on, Jumalan sanana'. 1TESS 2.13, niin sinä olet vanhurskas ja nuhteeton uskon kautta. Sinä tulet myöskin pyhitetyksi Jeesukseen uskomisen kautta, ja sinä, juuri sinä olet sinetillä todistava että ' Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on hänen Pojassansa.' 1JOH 5:11

6. Te miehet ja veljet, sallikaa minun puhua vapaasti teille, ja kuulkaa varoituksen sanaa, myöskin sellaiselta joka on halvimpana pidetty seurakunnassa. Omatuntonne todistaa teille Pyhästä Hengestä, että se on niin, jos olette maistaneet, että Herra on armollinen. 'tämä on iankaikkinen elämä, että he tuntevat sinut, joka yksin olet totinen Jumala, ja hänet, jonka sinä olet lähettänyt, Jeesuksen Kristuksen. JOH 17:3. Tämä kokemuksellinen tieto, ja yksin tämä, on oikea kristillisyys. Se on kristitty, joka on vastaanottanut Kristuksen Hengen. Se ei ole kristitty joka ei ole vastaanottanut häntä. Ei ole myöskään mahdollista, että on saanut hänet eikä sitä tiedä. Sillä 'sinä päivänä pitää teidän ymmärtämän, että minä olen Isässä ja te minussa ja minä teissä' JOH 14:20. Tämä on se 'totuuden Henki, jota maailma ei voi ottaa vastaan, koska se ei näe häntä eikä tunne häntä; mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy teidän tykönänne ja on teissä oleva.' JOH 14:17.

7. Maailma ei voi ottaa häntä vastaan, vaan hylkää kokonaan Isän lupauksen, vastustaen ja puhuen pilkkaa. Mutta ei mikään henki, joka ei tunnusta tätä, ole Jumalasta. Niin, 'se on antikristuksen henki, jonka olette kuulleet olevan tulossa, ja se on jo nyt maailmassa.' 1 JOH 4:3. Se on antikristus, kuka ikinä lieneekin on, joka kieltää Pyhän Hengen vaikutuksen (inspiraation) taikka että Pyhän Hengen sisällinen läsnäolo on kaikkien uskovaisten etu, evankeliumin siunaus, sanomaton lahja, yhteinen lupaus, varma kristityn tuntomerkki.

8. Ei hyödytä mitään, kun he sanovat: 'me emme kiellä Jumalan Hengen apua, vaan ainoastaan tuota vaikutusta (inspiraatiota), tuota Pyhän Hengen vastaanottamista, sekä sen tunnettavaa omistamista. Se on ainoastaan tuo Hengen havaitseminen, tuo Hengen liikuttamana tai hengellä täytetynä oleminen; jolla me kiellämme olevan sijaa terveessä uskossa'. Mutta kieltämällä ainoastaan tämän, te kiellätte koko raamatun, koko Jumalan totuuden, lupauksen ja todistuksen.

9. Meidän oma oivallinen kirkkomme ei tiedä mitään tuollaisesta perkeleellisestä erotuksesta, vaan puhuu selvästi Kristuksen Hengen havaitsemisesta, Hengen liikutettavana olemisesta, tuntemisesta ja tietämisestä, ettei ole muuta nimeä kuin Jeesuksen nimi, jonka kautta voimme saada elämän ja autuuden. Se opettaa meitä rukoilemaan Pyhän Hengen vaikutuksessa ja Pyhällä Hengellä täyttymistä. vieläpä enemmänkin, jokainen sen papeista tunnustaa saavansa käsien päällepanemisella Pyhän Hengen. Sentähden kieltää jotakin tästä on todellisuudessa englannin kirkon ja koko kristillisen ilmestysen kieltämistä.

10. Mutta 'Jumalan viisaus' on aina ollut hulluus ihmisille. Eipä siis ihmettä, että evankeliumin suuri salaisuus myöskin on 'kätketty viisailta ja toimellisilta' nyt niinkuin muinaisina päivinä; että sitä melkein yleisesti kielletään, pilkataan ja hyljeksitään pelkkänä hulluutena, ja että kaikki, jotka vielä sitä tunnustavat sitä, ovat poltinraudalla merkityt hullujen ja haaveilijoiden nimellä! Tämä on se luopumus, jonka täytyy tulla, yleinen luopumus ihmisten kesken, kaikissa luokissa ja säädyissä, jonka nyt huomaamme levinneen kaiken maan. 'Käykää Jerusalemin katuja ympäri, katsokaa, koetelkaa ja etsikää, jos te löydätte jonkun' JER 5:1, jonkun ihmisen, joka rakastaa Herraa Jumalaansa kaikesta sydämestä ja palvelee häntä kaikista voimistansa. Kuinka oma maamme (ettemme mene edemmäksi) suree jumalattomuuden tulvan alla! Mitä kauhistuksia tekevätkään päivä päivältä, niin, kovin usein, ilman rangaistusta ne, jotka tekevät syntiä kohotetuin käsin ja kerskaavat häpeästänsä! Kuka voi luetella ne valat ja kiroukset, sen jumalattomuuden ja pilkan, valehtelemisen ja juoruilemisen, pahoinpuhumisen toisista, sapatinrikkomukset, mässäilyt, juoppouden, koston, riettauden, kaikenlaiset aviorikokset, ja saastaisuudet, petollisuuden, vääryyden, sorron, peijauksen, joka tulvana peittää koko maamme?

11. Ja niidenkin kesken, jotka ovat pitäneet itsensä puhtaina noista törkeimmistä pahennuksista, kuinka paljon vihaa ja ylpeyttä, kuinka paljon kankeutta ja laiskuutta, kuinka paljon velttoutta ja hekumaa, kuinka paljon pintapuolisuutta ja leväperäisyyttä, kuinka paljon ahneutta ja kunnianhimoa, kuinka paljon kiitoksen halua, kuinka paljon maailmanrakkautta, kuinka paljon ihmispelkoa onkaan olemassa! Ja sen ohessa kuinka vähän totista uskoa! Sillä missä se on, joka rakastaa Jumalaa tai lähimmäisiä, niinkuin hän meidät käskenyt on? Toisaalta on ainoastaan niitä, joilla ei ole edes jumalisuuden muotoakaan, toisaalta niitä, joilla on ainoastaan muoto; täällä avonainen, tuolla valkeaksi kalkittu hauta; niin että todellisuudessa, kuka ikinä, joka tahtoisi tarkoin katsella jotakin yleistä väenkokousta (pelkäänpä ettei kirkkojemmekaan suhteen voida tehdä poikkeusta) olisi helposti huomaava, että 'toinen puoli heistä on saddukeuksia ja toinen puoli fariseuksia', että toisella on lähes niin vähän huolta uskonnosta, kuin jos ei mitään 'ylösnousemusta, enkeleitä, henkiä' olisikaan, ja että toinen tekee sen hengettömäksi muodoksi, jäykkien ulkonaisten toimitusten joukoksi, ilman totista uskoa, rakkautta Jumalaan ja iloa Pyhässä Hengessä!

12. Suokoon Jumala, että voisin erottaa pois meidät, jotka olemme tässä huoneessa! Veljet, minun sydämeni halu ja rukous on Jumalan tykö teidän edestänne, että te vapahdetuiksi tulisitte Jumalattomuuden paisumuksesta, ja että sen ylpeät aallot asettuisivat! Mutta onko todellisuudessa niin? Jumala tietää, ja omatuntomme myöskin, ettei niin ole. Te ette ole pitäneet itseänne puhtaina. Me myöskin olemme turmeltuneita ja pahanilkisiä, ja harvat ovat, jotka ymmärtävät enemmän, harvat jotka rukoilevat Jumalaa hengessä ja totuudessa. Me olemme myös sellainen 'sukupolvi, jonka sydän ei pysynyt lujana ja jonka henki ei pysynyt uskollisena Jumalalle.' PSA 78:8. Hän on totisesti määrännyt meidät olemaan 'maan suolana: jos siis suola tulee mauttomaksi, millä sitten suolataan? Ei se enää kelpaa mihinkään, kuin heittää pois ja ihmisten tallattavaksi' MATT 5:13.

13. 'Enkö minä tällaisista rankaisisi, sanoo Herra, eikö minun sieluni kostaisi tämänkaltaiselle kansalle?' JER 5:9. Niin, me emme tiedä, kuinka pian hän voi sanoa miekalle 'miekka käy maan lävitse!' HES 14:17. Hän on antanut meille pitkään parannuksen aikaa. Hän säästää meitä tämän vuoden, mutta hän varoittaa ja herättää meitä jylinällänsä. Hänen tuomionsa ovat ympäri meitä maan päällä. Ja meillä on täysi syy odottaa kaikkein kovinta, nimittäin että 'hän tulee pian ja syöksee pois meidän lampunjalkamme sijaltansa, ellemme tee parannusta ja tee niitä ensimmäisiä tekoja' ILM 2:5, ellemme palaa takaisin uskonpuhdistuksen perusoppeihin, evankeliumin totuuteen ja yksinkertaisuuteen; kenties me vastustamme nyt Jumalan armon viimeistä yritystä meitä vapahtaaksensa. Kenties on meillä piankin 'meidän vääryytemme mitta täynnä' hylkäämällä Jumalan armon meidän itsemme suhteen ja karkoittamalla pois hänen lähettiläänsä.

14. Oi Jumala, 'keskellä vihaa, muista kuitenkin laupeutta!' Anna itsellesi kunnia parannuksestamme, ei meidän kadotuksestamme! Salli meidän kunnioittaa valtikkaa ja häntä, joka sääti sen! Koska nyt 'sinun tuomiosi ovat kaikkialla yli maan, anna valtakunnan asukkaiden oppia sinun vanhurskauttasi!'

15. Veljet, meillä on nyt tärkeä hetki herätä unestamme, ennenkuin 'Herran suuri pasuuna soi' ja meidän maamme muuttuu verikentäksi. Oi, jospa saisimme pian nähdä ne asiat, jotka tuottavat meille rauhan, ennenkuin ne on kätketyt meidän silmiltämme! Herra Jumala Sebaot, kuinka kauan sinä vihastut kansasi rukouksiin? Jumala Sebaot, käännä siis itsesi, katso alas taivaasta ja näe, etsi tätä viinipuuta' PS 80:5,15. Ja opeta meitä tuntemaan meidän etsikkomme aika. Auta meitä, meidän autuutemme Jumala, sinun nimesi kunnian tähden: pelasta meitä ja anna meille synnit anteeksi sinun nimesi tähden! Niin emme sinusta luovu: suo meidän elää, niin me sinun nimeäsi avuksi huudamme. Herra Jumala Sebaot, käännä meitä; anna kasvosi paistaa, niin me autetuksi tulemme. PSA 79:9, 80:19-20. Mutta hänelle, joka voi tehdä enemmän, monin verroin enemmän kuin kaikki, mitä me anomme tai ymmärrämme, sen voiman mukaan, joka meissä vaikuttaa, hänelle kunnia seurakunnassa ja Kristuksessa Jeesuksessa kautta kaikkien sukupolvien, aina ja iankaikkisesti! Amen! EFE 3:20-21

AAMEN!
 
 

  

Sivuilla on 3617 saarnaa, joita on ladattu 2601180 kertaa.
Sivujen toteutus: Multiversum Oy